Een goede slaaphygiëne voor je kind

Een goede slaapomgeving, de dag afbouwen en afsluiten met een vast slaapritueel kunnen moeilijkheden voorkomen.

 

Top

Dag afbouwen

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de ‘drukke dag’ en de ‘rustige nacht’. Door te zorgen voor een rustige overgang raakt je kind sneller in slaap-modus

Lees meer over de dagafbouw op www.cm.be

Top

Slaapritueel

Een slaapritueel bereidt je kind zowel fysiek als mentaal voor op de nacht. Het zorgt voor structuur en rust waardoor je kind sneller gaat slapen. 

Het slaapritueel is voor elk kind verschillend. Veel factoren spelen een rol zoals het karakter, het temperament, de leeftijd, de interesses van je kind en het aantal kinderen dat in de kamer slaapt.  

Pas het slaapritueel ook toe als je kind elders slaapt. Dit zorgt voor herkenbaarheid en vergemakkelijkt voor je kind het slapen in twee huizen.

Lees meer over het slaapritueel op www.cm.be

Top

Het juiste moment

Net als bij volwassenen, wordt ook bij kinderen de overgang van wakker zijn naar slapen, en omgekeerd, aangestuurd door verschillende ritmes

Kinderen zijn vlak voor het slapengaan gedurende korte tijd extra alert. Dan is het onmogelijk om in slaap te vallen. Stuur je hen in deze periode toch naar bed, kunnen er moeilijkheden ontstaan.

Pas op het einde van deze periode beginnen de verschillende ritmes samen te werken en maakt het lichaam zich klaar om te gaan slapen. 

Lees meer over het belang van ritme en het juiste moment op www.cm.be

Top

Doorslapen en zelfstandig in slaap vallen

Tot ongeveer zes maanden worden veel baby’s nog wakker voor een nachtvoeding. Dat is normaal

Toch worden sommige kinderen die geen voeding meer nodig hebben, 's nachts nog wakker. Hoe komt dat? Het slaappatroon is opgebouwd uit verschillende slaapfases die in elkaar overgaan. Dat is zo bij kinderen en bij volwassen. Doorslapen is dus het weer zelfstandig kunnen inslapen. Een kind dat geleerd heeft om zelf in slaap te vallen, zal het daarom 's nachts makkelijker hebben. 

Lees meer over het zelfstandig in slaap vallen op www.cm.be

Top

Meer informatie

De Skoebidoe-website en de Skoebidoe-app worden vernieuwd! Lees meer

De Skoebidoe-website en de Skoebidoe-app worden vernieuwd!

De Skoebidoe-site en -app zijn aan vervanging toe. Binnenkort schakelen we over naar een nieuwe omgeving.

Contacteer ons

Een vraag over Skoebidoe? Zin om CM-lid te worden? Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Lees meer