Grenzen stellen met belonen en straffen

Beloon kinderen voor positief gedrag en reageer consequent op gedrag dat niet door de beugel kan.

Leren wat kan en niet kan

Je kind doet ongetwijfeld veel dingen waar je vrolijk van wordt. Maar toch zal het ook dingen doen die je niet oké vindt. We gaan er als volwassenen nog te vaak vanuit dat kinderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen. Maar niets is minder waar. Kinderen moeten leren wat kan en niet kan. Daarbij is positieve aandacht erg belangrijk. 

 • Hou steeds in het achterhoofd dat er een groot verschil is tussen hoe je kind is en het gedrag dat het vertoont. Wat je kind doet, is niet gelijk aan hoe je kind is. Je kind is niet onbeleefd maar wat het doet is dat misschien wel. 
 • Besef dat je als ouder het grote voorbeeld bent en dat je kind leert van jouw gedrag. Door consequent te zijn in wat mag en niet mag, leert je kind verbanden leggen. 'Als ik dit doe, reageert mama op deze manier. Dus doe ik dit wel/niet meer opnieuw.' 
 • Trap niet in de val van de negatieve aandacht, maar probeer het zoveel mogelijk om te draaien. Geef een compliment als je kind iets goed doet in plaats van het vanzelfsprekend te vinden. Zo kan je veel negatief gedrag voorkomen. 
Top

Beloon positief gedrag

Door je kind te belonen voor positief gedrag creëer je thuis niet alleen een prettige en warme sfeer. Het stimuleert je kind ook om zich een volgende keer opnieuw zo te gedragen. 

Belonen van gedrag kan op verschillende manieren.

 • Beloon met aandacht en tijd voor je kind
  De meeste kinderen vinden niets leuker dan samen met mama of papa iets te doen. Samen een gezelschapspelletje spelen, een boekje lezen of ravotten in de tuin is vaak al een stimulans om positief gedrag te herhalen.
 • Beloon met een compliment
  Een knuffel, een knipoog, een ‘wat doe je dat goed’ doen je kind vaak stralen. Oprecht zeggen hoe je je voelt als je kind iets goed doet, doet wonderen in het gedrag van je kind. 
 • Beloon met een cadeautje
  Staat je kind voor een moeilijke opdracht? Misschien kan het vooruitzicht op iets materieels een stimulans zijn om het goed te doen. Laat het belonen met cadeautjes echter niet uit de hand lopen.
Top

Tijdelijk beloningssysteem

Wil je je kind iets aanleren (bv. op het potje gaan) of een vervelende gewoonte afleren (bv. niet aan tafel blijven zitten)? Dan kan een tijdelijk beloningssysteem helpen. Let er evenwel op dat je duidelijk en consequent bent in het gebruik ervan en dat je kind goed weet wat er verwacht wordt. 

Welk beloningssysteem je uitdoktert (bv. een poster waarop je kind een sticker mag kleven telkens het de hele maaltijd aan tafel is blijven zitten, een tekening die je kind mag inkleuren telkens het zijn tanden heeft gepoetst) en wat de beloning is, hangt af van de interesses van je kind. 

Beloon consequent elk goed gedrag en wacht niet te lang met de beloning als het doel bereikt werd. Hou het beloningssysteem vol tot het moment dat het nieuwe gedrag een gewoonte wordt. 

Top

Reageer op negatief gedrag

Elk kind doet wel eens iets dat je niet oké vindt zoals knoeien, schreeuwen of stampvoeten. Vind je het gedrag gevaarlijk, storend of ontoelaatbaar, is het belangrijk dat je hierop gepast reageert. Straffen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het kind, de situatie en het gedrag waarop je reageert. 

 • Geef uitleg
  Leg kordaat uit waarom iets niet mag. 
 • Negeer negatief gedrag
  Soms is negeren een goede strategie. Blijft je kind zeuren voor een snoepje, negeer het en loop even de kamer uit, kijk de andere kant op of doe gewoon verder waarmee je bezig bent. De kans bestaat dat deze strategie niet meteen resultaat oplevert en dat het in eerste instantie zelfs erger wordt omdat je kind geleerd heeft dat het aandacht van je krijgt als het iets vraagt. Het zal willen testen hoe het die aandacht toch kan bemachtigen. Probeer er echter niet op in te gaan en hou vol. Stopt je kind met zeuren, beloon het dan voor dit positieve gedrag. 
 • Voer een time-out in
  Doet je kind echt iets wat niet kan (bv. slaan, schoppen of iets stuk maken) haal het dan meteen uit de situatie. Maak het op een rustige manier duidelijk waarom je dit doet. Zonder je kind af op een veilige en rustige plaats waar het niet bang is. Een time-out hoeft niet lang te duren. Eén minuut per levensjaar is een goede richtlijn. 

Gaat je kind stevig te keer? Probeer zelf rustig te blijven en laat het even uitrazen. Loopt je kind weg? Zet het dan zonder veel woorden terug.

Vraag achteraf steeds of je kind weet waarom het gestraft werd. Leg rustig uit waarom dit gedrag niet door de beugel kon. 

Top
Het eerste speelmoment Lees meer

Volop plezier maken

Spelenderwijs leert men … En dat geldt zeker voor baby's en kindjes! Geniet nu van 5% korting op baby- en peuterspeelgoed bij DreamLand.

Contacteer ons

Een vraag over Skoebidoe? Zin om CM-lid te worden? Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Lees meer