Werkverwijdering

Als de werksituatie gezondheidsrisico's inhoudt voor moeder en kind, kan de arbeidsgeneesheer beslissen dat je niet meer mag werken in deze omstandigheden.

Wanneer?

Werkverwijdering is mogelijk tijdens de zwangerschap en na de geboorte indien je borstvoeding geeft (tot maximaal vijf maanden na de bevalling). De duur ervan wordt bepaald door de arbeidsgeneesheer.

Top

Voorwaarden

De arbeidsgeneesheer verbiedt je om te werken

Een volledige werkverwijdering met uitkering van het ziekenfonds is enkel mogelijk indien de arbeidsgeneesheer beslist dat je werksituatie gezondheidsrisico's inhoudt.
Als je daarentegen zelf beslist om thuis te blijven omwille van de borstvoeding, heb je geen recht op een tegemoetkoming van het ziekenfonds. In dit geval blijf je onbetaald thuis of kun je terugvallen op een systeem van tijdskrediet, aan te vragen via de RVA en de werkloosheidsinstellingen.

Je hebt een contract met je werkgever

Als het contract beëindigd wordt, komt er automatisch een einde aan de werkverwijdering en dus ook aan de uitkeringen van het ziekenfonds. Heb je geen andere job, zul je je moeten inschrijven bij de werkloosheid om een vervangingsinkomen te ontvangen.

Top

Aanvraag en procedure

Als de werksituatie gezondheidsrisico's inhoudt, moet de werkgever eerst nagaan of alternatief werk, zonder gezondheidsrisico's, mogelijk is. Is dit niet het geval, zul je het werk volledig moeten stopzetten. 

Bij aanvang van de werkverwijdering

Bezorg je ziekenfonds:

  • een attest ingevuld door je werkgever;
  • het attest over de beslissing tot verplichte werkverwijdering door de arbeidsgeneesheer;
  • een medisch attest opgemaakt door je arts met:
  • de vermoedelijke bevallingsdatum;
  • indien van toepassing: de vermelding dat het gaat om een zwangerschap van een meerling.

Je ontvangt van het ziekenfonds een inlichtingenblad en een bewijs van werkhervatting. Het inlichtingenblad moet je zo snel mogelijk invullen en terugbezorgen aan je ziekenfonds. Om je uitkering te berekenen, zal CM de loongegevens rechtstreeks bij je werkgever opvragen.

Na afloop van de werkverwijdering

Stuur, uiterlijk acht dagen na het einde van de werkverwijdering, het bewijs van werkhervatting ingevuld terug naar je ziekenfonds.

Top

Uitkering

Vóór de bevalling

Gedurende de periode van verplichte werkverwijdering vóór de bevalling, bedraagt je uitkering 78,237 procent van het begrensd brutoloon. Je ontvangt je uitkering tweemaal per maand. 

Bij gedeeltelijke werkverwijdering wordt er rekening gehouden met het loon dat je verdient door het werk dat je nog uitoefent. Lees meer op www.cm.be.

Na de bevalling

Mag je na de bevalling het werk niet hervatten van de arbeidsgeneesheer omdat je borstvoeding geeft, bedraagt je uitkering 60 procent van het begrensd brutoloon.

Top

Gedeeltelijke werkverwijdering

Gedeeltelijke werkverwijdering is mogelijk als:

  • je werkgever je een alternatief werk toewijst, maar dit loonverlies met zich meebrengt;
  • je tewerkgesteld bent bij twee werkgevers: bij de ene moet je het werk stopzetten omdat het risico's inhoudt voor jou en je kind; bij de andere kun je verder werken omdat er geen gezondheidsrisico's zijn;
  • je werknemer bent en ook een zelfstandige activiteit uitoefent: het werk moet je stopzetten omdat het risico's inhoudt voor jou en je kind; je zelfstandige activiteit kun je verderzetten omdat er geen gezondheidsrisico's zijn.
Bij een gedeeltelijke werkverwijdering zijn de procedure en uitkering anders dan bij een volledige werkverwijdering. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de CM-consulent. Top
Zachte pret Lees meer

Baby's beste vriend

Baby's zijn dol op knuffels en doudou's. Groot of klein, hij gaat overal mee naartoe. Geniet nu van 15 % korting op doudou's en knuffels bij Dreambaby.

Contacteer ons

Een vraag over Skoebidoe? Zin om CM-lid te worden? Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Lees meer